پروار کشي :

پروار کشي از مراسم هاي قديمي در روستاي تولا مي باشد . در اين مراسم هر خانواده به اندازه نياز خود يک يا چند گوسفند را ذبح نموده و فاميل و افراد نزديک را به شام دعوت مي کنند . غذاي مخصوص آن شب آبگوشت است .البته ناگفته نماند که جگر گوشفند را پخته و سپس در داخل قابلمه اي (به همراه نان) سرخ مي کنند و در کنار آبگوشت به ميهمانان مي دهند . پس از صرف شام چند تن از ميهمانان (معمولاً پدر بزرگ ها ) گوشت هاي گوسفندهاي ذبح شده را ريز مي کنند که به اين کار اصطلاحاً گوشت ريز کردن مي گويند .
گوشت ريز کردن به اين صورت است که در ابتدا گوشت هاي سفيد ، قرمز ( از جمله گوشت هاي چسبيده شده به استخوان ها ) ، استخوان ها و ديگر قسمت هاي گوسفند را جدا کرده سپس گوشت هاي جدا شده را ريز مي کنند .
حال استخوان هايي که گوشت هاي آنها جدا شده و کله پاچه هاي گوسفند را بعد از تميز کردن نمک زده و بوسيله نخ در اتاقي خنک از سقف آويزان مي کنند تا در زمستان از آنها به عنوان غذا استفاده نماييد . اين کار از خراب شدن استخوان ها و کله پاچه جلوگيري مي کند .
روز بعد مادر خانه تمامي گوشت هاي سفيد ريز شده به اضافه دنبه گوسفند را در ديگ مخصوصي که اصطلاحا دگرگي ناميده مي شود سرخ کرده (تفت دادن ) و روغن آنرا مي گيرند و در ظروف آلومينيومي يا روحي که دبه ناميده مي شود نگهداري کرده و بجاي روغن نباتي استفاده مي نمايند . دنبه هاي تفت داده شده را جزغاله ناميده و از آنها صابون براي حمام درست مي کنند .

گوشتهاي قرمز ريز شده را نيز تفت داده که به آن اصطلاحاً قرمه گفته مي شود و در داخل شکمبه گوسفند ( معده ) نگهداري مي نمايند و دليل نگهداري در اين شکمبه ها نبود يخچال در زمانهاي قديم بوده است .شکمبه گوسفند در واقع معده حيوان بوده که پس از بيرون آوردن از داخل شکم حيوان ، محتويات داخل آنرا خالي نموده و پرزهاي داخل آنرا با چاقو کنده و با آب جوش تميز مي نمايند و بعد قورمه ها را داخل آن مي ريزند
بدين ترتيب مراسم پروار کشي پايان مي پذيرد .
اما دلايل انجام اين کار در قديم الايام :
1-جمع شدن فاميل و بستگان در کنار هم و تازه شدن ديدار ها
2- نبود قصابي در روستا ( با انجام اين کار مردم گوشت خود را تامين مي کردند )
3- استفاده از غذاي آماده در زمستا ن ( قورمه )
4- ذخيره سازي غذا تا انتهاي سال آينده
اين مراسم پروار کشي که براي شما عزيزان توضيح داديم مربوط به گذشته مي باشد هرچند که هم اکنون عده اي از مردم اين مراسم را انجام مي دهند ولي ديگر فاميل و بستگان را به مهماني دعوت نمي کنند و اين نشان از آن دارد که فاصله ها زياد شده و متاسفانه از آن صفا و صميميت که در گذشته بين اهالي بوده ، خبري نيست .
برچسب ها :
پروار کشی ,
مراسم سنتی روستای تولا ,
تولا ,
مراسم پروار کشی ,
بازدید : 1849
امتیاز : |
|
نتیجه : 4 امتیاز توسط 6 نفر
مجموع امتیاز : 27 |
|